JIM MORRISON - Veran svom duhu

JIM MORRISON - Veran svom duhu
maj 2023.

petak, 19. siječnja 2024.

SIMPLE MAN by LYNYRD SKYNYRD song

 

SIMPLE MAN by LYNYRD SKYNYRD song

 


Godine 1973. Lynyrd Skynyrd snimaju svoj prvi album, pod nazivom  Pronounced Leh-nerd Skin-nerd (objavljen 13. avgusta 1973.), u postavi: Ronnie Van Zant – vokal, Gary Rossington – solo i ritam gitara, Allen Collins - solo gitara, Ed King – bas i solo gitara, Billy Powell – klavijature, Bob Burns – bubnjevi i Leon Wilkeson – bas (napušta bend pre završetka snimanja albuma). Ipak, potrebno je istaći još jednu bitnu činjenicu vezanu za ovaj kultni južnjački bend - prvobitna snimanja za njihov debi album započela su 1972. u Muscle Shoalsu u Alabami, ali originalni album nije dobio veliku pažnju i bend je nastavio svirati koncerte po jugu i dodavati pesme na album. Do trenutka kada je objavljen, za prvenac je bilo snimljeno 20 pesama. Neke od tih pesama kasnije su dorađene i odabrane za druge albume. Album otvara jedno od najbriljantnijih poglavlja u istoriji popularne muzike i donosi niz klasika – od Simple man balade do definitivne južnjačke himne, razarajuće Free bird (posvećene Duanne Allmanu, još jednoj ultimativnoj južnjačkoj legendi, pokojnom lideru i gitaristi The Allman brothers banda, jednog od presudnih južnjačkih sastava).

 

Mama told me when I was young
"Come sit beside me, my only son
And listen closely to what I say
And if you do this it'll help you
Some sunny day"
Oh, yeah

Oh, take your time, don't live too fast
Troubles will come and they will pass
You'll find a woman, yeah, and you'll find love
And don't forget son there is someone up above

And be a simple kind of man
Oh, be something you love and understand
Baby, be a simple kind of man
Oh, won't you do this for me son, if you can?

Forget your lust for the rich man's gold
All that you need is in your soul
And you can do this, oh, baby, if you try
All that I want for you, my son, is to be satisfied

And be a simple kind of man
Oh, be something you love and understand
Baby, be a simple kind of man
Oh, won't you do this for me son, if you can?
Oh, yes, I will

Boy, don't you worry, you'll find yourself
Follow your heart and nothing else
And you can do this, oh, baby, if you try
All that I want for you, my son, is to be satisfied

And be a simple kind of man
Oh, be something you love and understand
Baby, be a simple kind of man
Oh, won't you do this for me son, if you can?

Baby, be a simple, be a simple man
Oh, be something you love and understand
Baby, be a simple kind of man

 

Red žestine i silovitosti, red iskrene emocije, liričnosti i duhovnosti - Simple man (Jednostavan čovek), još je jedan rani Lynyrd Skynyrd klasik, kao da se radi o bendu sa dugogodišnjim iskustvom i nagomilanim znanjem. Strasno otpevana, sa ubeđenjem i merom, pesma ostaje jednim od zaštitnih znakova grupe. Tema se razvija i razliva mirnim tokom Delte, uzdižući se na momente u žestoke gitarske pasaže (predivna solo gitara Garyja Rossingtona prati dirljivu priču – o majci koja razgovara sa sinom o životu). Ubrzo nakon što su baka Ronnieja Van Zanta i majka Garyja Rossingtona umrle, okupili su se u Van Zantovu stanu i počeli pričati priče o njima. Rossington je smislio progresiju akorda, a Van Zant je napisao tekst na temelju saveta koje su im žene davale tokom godina. Napisali su ovu božanstvenu pesmu za otprilike sat vremena. Bila je to jedna od najlepših melodija i tekstova, prepun životne mudrosti, jedan od najlepših rokenrol bisera Juga.

 

Mama mi je rekla kada sam bio mlad

Dođi sedi pored mene, moj jedini sine

I slušaj pažljivo šta ću ti reći.

I ako to uradiš

Pomoći će ti jednog sunčanog dana.

Ne žuri se...Ne živi previše brzo,

Nevolje će doći i proći će.

Pronađi ženu i naći ćeš ljubav,

I ne zaboravi sine,

Postoji neko gore.

 

I budi jednostavan čovek.

Budi nešto što voliš i razumeš.

Budi jednostavan čovek.

Hoćeš li uraditi to za mene sine,

Ako možeš?

 

Zaboravi svoju žudnju za novcem bogatog čoveka

Sve što ti treba je u tvojoj duši,

I možeš to uraditi ako pokušaš.

Sve što želim za tebe moj sine,

Jeste da budeš zadovoljan.

 

Dečače, ne brini.

Pronaći ćeš sebe.

Prati svoje srce,

i ništa drugo.

Možeš uraditi to,

ako pokušaš.

Sve što želim za tebe moj sine,

jeste da budeš zadovoljan.

 

Svojim setnim, liričnim gitarskim uvodom, stabilnim četvoročetvrtinskim taktom (u C duru) Simple Man naprosto pleni i nagoni svakog iole senzibilnog slušaoca na razmišljanje o životu... smislu svega i...kako se postaviti ka sebi i drugima, na koji način i u kojoj meri biti i ostati Čovek u svim životnim iskušenjima i olujama. Ritam se ponavlja u nekim čudesnim, magičnim virovima (naglašen rezantnim gitarskim tonovima), ponirući u srce čoveka dok moćna lirika (tekst koji jednako snažno dira dušu svojom ljudskom toplinom i snagom poruke) naglašava reči koje imaju više značenja (i ogromnu etičku dubinu) i govore u tonovima kojima su potrebne određene emocije da bi dale potpuni efekat onoga o čemu se zapravo priča... Egziperijevski emotivni dodir i pouka (o srcu koje jedino istinski vidi) izviru iz snage stihova:

 

Prati svoje srce,

i ništa drugo.

Možeš uraditi to,

ako pokušaš...

 

Muzika Lynyrd Skynyrda, sugestivni vokal Ronnieja Van Zanta i značenje više nego poučnih, beskrajno emotivnih stihova ove vanremene pesme nadilaze svaku vrstu deskripcije, ulazeći sve dublje pod kožu slušaoca svakim novim preslušavanjem. Jedan glas peva sa melodičnim zvucima koji sviraju uz njega o samoj ljubavi i lepoti postojanja, smislu našeg proputovanja ovim prolaznim svetom, jedinoj pravoj misiji koja nam je data... a to je kako postati i ostati čovek – uprkos mnoštvu užasno teških iskušenja koja nas odvlače putem bezdušja večnog nepostojanja, smrti koja dolazi mnogo pre one fizičke...

 

Pored mudrih reči Van Zantove bake i Rossingtonove majke, Ronnie je u tekst ove bezvremene pesme uključio mnoge svoje lične vrednosti (odražavajući iskreno svojim životom stihove pesme). Zauvek će ostati upamćen kao veliki čovek (jednostavan čovek) koji je davao prioritet prijateljima, porodici i sopstvenoj radosti nad novcem i slavom. Godine 1977. (zajedno sa Steveom i Cassie Gaines, članovima Lynyrda) poginuće u zloglasnoj avionskoj nesreći, zauvek napustivši ovaj svet... Imao je tada samo 29 godina. Posle njegove tragične i prerane smrti, pesma Simple Man (Jednostavan čovek) ostaće jedno od najvećih obeležja njegovog bogatog umetničkog i duhovnog nasleđa, utirući ironičnim pečatom preranog odlaska besmrtnoj numeri finalni dodir sa večnošću...

 

Ne žuri se...Ne živi previše brzo,

Nevolje će doći i proći će...

 

 

 

by Dragan Uzelac, oktobar 2023.

 

Nema komentara:

Objavi komentar

Kraj Jima Morrisona