JIM MORRISON - Veran svom duhu

JIM MORRISON - Veran svom duhu
maj 2023.

petak, 19. siječnja 2024.

FREE BIRD by LYNYRD SKYNYRD song

 

FREE BIRD by LYNYRD SKYNYRD song

 


U devet minuta zvučnog, lirskog i emotivnog savršenstva bezvremene pesme Free Bird (Slobodna ptica), smeštena je sva snaga, duh, emocija i umeće legendarnih Lynyrd Skynyrda, kultnog američkog južnjačkog benda - od laganog, liričnog uvoda, odmerenosti i stilske prefinjenosti, rafiniranosti u prelazima, melodičnosti i unutrašnje snage, tehničke virtuoznosti i smelosti, sve do nehajne razuzdanosti pune života koja otvara sva srca. Ne znam šta ljudi osećaju kada čuju ovako nešto dirljivo i moćno, posebno završnih četiri-pet minuta rafalne paljbe iz svih oružja - završnih minuta albuma i pesme Free Bird, kada ptica slobodno poleti, a sve počne da pršti od gitarskih solaža (nezaboravni gitarski trio – Collins, King, Rossington), propuštenih kroz baražnu vatru ritam sekcije.

 

Prema rečima gitariste Gerija Rosingtona, dve godine nakon što je Alen Kolins napisao početne akorde, pevač Roni Van Zant je insistirao da ih ima previše da bi stvorio melodiju u uverenju da melodija treba da se menja zajedno sa akordima. Nakon što je Kolins jednog dana odsvirao neiskorišćenu sekvencu na probi, Van Zant ga je zamolio da je ponovi, a zatim je napisao melodiju i tekst za tri ili četiri minuta. Gitarski solo koji završava pesmu prvobitno je dodat kako bi Van Zant imao priliku da se odmori, pošto je bend u to vreme svirao nekoliko setova po noćnim klubovima. Ubrzo nakon toga, bend je saznao da je Bili Pauel koji svira klavir napisao uvod u pesmu; nakon što su ga čuli, uključili su ga kao završni dodir i formalno mu se pridružio kao njihov klavijaturista. Devojka Alena Kolinsa, Keti, kojom se kasnije oženio, upitala ga je: Ako sutra odem odavde, da li bi me se još uvek sećao? Kolins je zapamtio to pitanje i ono je na kraju postalo uvodna linija Slobodne ptice...

 

Ako sutra odem odavde
If I leave here tomorrow

Bi li bi me se još sjećao?
Would you still remember me?

Jer ja sada sigurno putujem
For I must be traveling on now

Jer ima previše mjesta koja moram vidjeti
'Cause there's too many places I've got to see

 

Ali ako ostanem ovdje s tobom, djevojko
But if I stay here with you, girl

Stvari jednostavno ne mogu biti iste
Things just couldn't be the same

Jer sada sam slobodan kao ptica
'Cause I'm as free as a bird now

A ovu pticu ne možete promijeniti
And this bird you cannot change

Oh, oh, oh, oh
Oh, oh, oh, oh

A pticu ne možeš promijeniti
And the bird you cannot change

A ovu pticu ne možete promijeniti
And this bird, you cannot change

Bog zna, ne mogu se promijeniti
Lord knows, I can't change

 

Zbogom dušo, bila je to slatka ljubav, da, da
Bye-bye baby, it's been sweet love, yeah, yeah

Iako ovaj osjećaj ne mogu promijeniti
Though this feelin' I can't change

Ali molim te, nemoj to tako loše shvatiti
But please don't take it so badly

Jer Bog zna, ja sam kriv
'Cause Lord knows, I'm to blame

 

Ali ako ostanem ovdje s tobom, djevojko
But if I stay here with you, girl

Stvari jednostavno ne mogu biti iste
Things just couldn't be the same

Jer sada sam slobodan kao ptica
'Cause I'm as free as a bird now

A ovu pticu ne možete promijeniti
And this bird you cannot change

Oh, oh, oh, oh
Oh, oh, oh, oh

A pticu ne možeš promijeniti
And the bird you cannot change

A ovu pticu ne možete promijeniti
And this bird, you cannot change

 

Bog zna, ne mogu se promijeniti
Lord knows, I can't change

Bože pomozi mi, ne mogu se promijeniti
Lord help me, I can't change

Gospode, ne mogu se promijeniti
Lord, I can't change

Hoćeš li visoko letjeti, slobodna ptico, da
Won't you fly high, free bird, yeah

 

Ova esencijalna Lynyrd Skynyrd pesma je započela kao balada bez gitarskih sola na kraju, a Lynyrd Skynyrd  je na taj način prvi put snimio 1972.. Gitarista Allen Collins (autor pesme, zajedno s pevačem Ronniejem Van Zantom) radio je na pesmi povremeno prethodne dve godine. U vreme početnog snimanja pesma je bila duga samo sedam i po minuta (demo verzija iz 1970. traje samo četiri minuta, podstaknuta Ronniejevim tužnim vokalom), ali tokom sledeće godine Collins je nastavio usavršavati pesmu sve dok nije snimljena za album Pronounced Leh-nerd Skin-nerd 1973.. Collins je napisao muziku mnogo pre nego što je Ronnie Van Zant smislio tekst za nju. Van Zant je jedne večeri konačno dobio inspiraciju i rekao je Collinsu i Garyju Rossingtonu da je sviraju iznova i iznova dok nije napisao reči (ležeći na kauču).

 

Pesma je govorila o muškarcu koji objašnjava devojci zašto se ne može smiriti i vezati za nju – već ostati večna slobodna ptica. On objašnjava devojci da ne može biti zatvoren u kavezu, prestati uživati u slobodi koju upoređuje s letom ptice koja lako može otići gde god želi. On ističe da ga ona ne može promeniti i da sam Bog zna da se on nikad neće promeniti.

 

Al Kooper (producent debi albuma Lynyrda) je za časopis Rolling Stone 15. aprila 2004. rekao sledeće:

 

Ronnie Van Zant je bio Lynyrd Skynyrd. Ne želim omalovažavati uloge koje su drugi imali u uspehu grupe, ali to se nikada ne bi dogodilo bez njega. Njegovi su stihovi bili veliki deo toga - poput Woodyja Guthriea i Merlea Haggarda pre njega, Ronnie je znao preći na stvar. A Ronnie je vodio taj bend železnom rukom. Nikada nisam video takvu internu disciplinu u bendu. Jedan primer: ovi su momci komponovali sve svoje gitarske solo deonice. Većina bendova improvizovala je sola svaki put kad bi nastupala ili snimala. Ne oni. Ronniejev san je bio da zvuče potpuno isto svaki put kad izađu na pozornicu.

 

Mnogi obožavaoci mislili su da je Free Bird počast gitaristi Allman Brothers Banda Duaneu Allmanu, koji je umro 1971., dve godine pre objavljivanja pesme Free Bird. Lynyrd Skynyrd su pesmu ponekad posvećivali Allmanu na koncertima, ali napisana je mnogo pre njegove smrti i uopšte ne o Allmanu (Ronnie Van Zant je kasnije objašnjavao da je pesma ljubavna, ali i višeznačna). Dvostruki gitarski solo na kraju (poslednje četiri minute čine možda najpoznatiji instrumentalni odlomak u povesti rocka) je u istom stilu kao i mnoge rane pesme Allman Brothersa na kojima je Duane Allman svirao.

 

Radi se o tome šta znači biti slobodan, jer ptica može da leti gde god želi, rekao je Ronnie Van Zant 70-ih. Svi žele da budu slobodni. To je ono o čemu se radi u ovoj zemlji.

 

Lynyrd Skynyrd tradicija je bila uvek svirati Free Bird kao poslednju pesmu na svojim nastupima. Nakon smrti pevača Ronnieja Van Zanta, izvođenje pesme bilo je vrlo emotivno za njegovog brata Johnnyja (koji ga je nasledio na mestu pevača benda), i neko vreme je nije hteo pevati - bend je svirao kao instrumental, a publika bi sama pevala reči.

 

Rock and Roll Hall of Fame uključiće božanstvenu Free Bird među 500 najboljih pesama svih vremena koje su oblikovale rock and roll. Let Slobodne ptice nastaviće se kroz vreme put beskraja, nošena dahom svih onih sanjara koji već pola veka uživaju u njenom veličanstvenom emotivnom dodiru, lepoti koja nadmašuje moć reči... oslobođena svih okova nepotrebne deskripcije.

 

 

By Dragan Uzelac, oktobar 2023.

Nema komentara:

Objavi komentar

Kraj Jima Morrisona