JIM MORRISON - Veran svom duhu

JIM MORRISON - Veran svom duhu
maj 2023.

petak, 19. siječnja 2024.

TUESDAY'S GONE by LYNYRD SKYNYRD song

 

TUESDAY'S GONE by LYNYRD SKYNYRD song

 


Legendarni južnjački, hard rock & blues bend - Lynyrd Skynyrd osnovan je u leto 1964. godine u Jacksonvillu, Florida, USA. Osnovao ga je pevač Ronnie Van Zant, a njemu su se pridružili gitarista Gary Rossington, basista Lary Justrom i bubnjar Bob Burns. Harizmatični i kreativni Van Zant bio je autor ili koautor većine legendarnih pesama benda koje je grupa snimila na svojih šest albuma. Njegova dela su tekstovi pesama Free Bird i Sweet Home Alabama, koje su postale neka vrsta himni mladih iz južnih država SAD. Ubrzo im se pridružuje i drugi gitarista, Allen Collins. Većina tadašnjih i budućih članova benda (koji je često menjao postavu tokom burne karijere) pohađala je gimnaziju u Džeksonvilu. Ime bendu dali su po izvesnom gimnazijskom profesoru – Leonardu Skinneru, čoveku koji ih je često kažnjavao zbog njihove duge, u to vreme veoma provokativne kose. Leonard Skinner je neprestano zahtevao da se ošišaju pre povratka u školu. To je bio katalizator momcima da ne samo trajno napuste školu i osnuju bend već i da bend nazovu po Skinneru (s nekoliko promenjenih slova kako ih ne bi tužio).

 

U početku, uzori su im bili The Yardbirds i The Beatles, a sazrevali su i učili zanat svirajući po malim klubovima i barovima juga Amerike. Njihove prve pesme bile su pod uticajem britanskog roka, hard rok bugija i bluza. Među prvim značajnim pesmama koje su snimili, godine 1968., bili su singlovi Need All My Friends i  Michelle. Nakon pobede na lokalnom takmičenju u Džeksonvilu, nagrađeni su snimanjem pesama u čuvenoj izdavačkoj kući Atlanta records. Bile su to Spoonful i  Michelle. Godine 1971. pridružuje im se klavijaturista Billy Powell, zaokruživši čvrsto jezgro benda čiji su divlji nastupi diljem juga SAD doneli vremenom sve čvršći zvuk i prepoznatljivost, upravo onu nit koja će ih vremenom pretvoriti u legende američkog Juga. Na jednom od nastupa zapaža ih legendarni studijski muzičar, orguljaš Al Kooper i omogućuje im (u izdavačkoj kući MCA) snimanje debitantskog albuma.

 

Izgovara se Lenerd Skinerd(Pronounced Leh-ner Skin-nerd, 1973.), prvi album benda, snimljen je u Kuperovom studiju u Atlanti sa studijskim muzičarem Edom Kingom koji se pridružuje bendu do 1974. kao basista, a potom i solo gitarista (upotpunivši jedan od najjačih gitarskih trilinga u istoriji rock muzike). Album otvara jedno od najbriljantnijih poglavlja u istoriji popularne muzike i donosi niz klasika – od Simple man balade, preko ništa mane moćnih numera poput Tuesday’s Gone, Gimme Three Steps, Things Goin’ On, Mississippi Kid do definitivne južnjačke himne,  razarajućeg gitarističkog masterpiece komada Free Bird (posvećene Duanne Allmanu, još jednoj ultimativnoj južnjačkoj legendi, pokojnom lideru i gitaristi The Allman brothers banda, jednog od presudnih južnjačkih sastava).

 

Lepršava, senzibilna balada - Tuesday’s Gone, jedan je od veličanstvenih linirdovskih bisera debitantskog albuma. Nesumnjivost njihovih talenata tu dolazi do punog izražaja, pre svih sjajne gitarske linije Collins-Rossington-King i vokala Van Zanta, razvijajući čarobnu baladu u melodičnom i suptilnom hard stilu, sa klavirskim prelazima koji emituju svu toplinu i neposrednost Juga, kolevke mnogih bitnih pravaca moderne muzike. Zvuk lagano klizi, u prefinjenom gitarskom preplitanju i ritmu koji daje ležernu podršku, okovanu čvrstinom ubeđenja i ponosa konfederacije. Napisana od strane pevača Ronnieja Van Zanta i gitariste Allena Collinsa, bila je to priča o ljubavi i razlazu s devojkom zvanom Tuesday(poput priče The Rolling Stonesa o devojci zvanoj Ruby Tuesday).

 

Vlak se kreće
Train roll on

Na nizbrdici, zar ne
On down the line, won't you

Molim te odvedi me daleko
Please take me far away

 

Sada osjećam vjetar
Now I feel the wind blow

Ispred mojih vrata, znači da sam
Outside my door, means I'm

Ostavljam svoju ženu kod kuće, Lordy
I'm leaving my woman at home, Lordy

 

Utorak je prohujao
Tuesday's gone with the wind

Oh, moje dijete je otišlo, s vjetrom
Oh, my baby's gone, with the wind

 

I ne znam
And I don't know

Oh, kamo idem
Oh, where I'm going

Samo želim da me ostave na miru
I just want to be left alone

 

Pa kad završi ovaj vlak
Well, when this train ends

Pokušat ću ponovno, oh, ali jesam
I'll try again, oh but I'm

Ostavljam svoju ženu kod kuće, Lordy
I'm leaving my woman at home, Lordy

 

Utorak je prošao, s vjetrom
Tuesday's gone, with the wind

Utorak je prošao, s vjetrom
Tuesday's gone, with the wind

Utorak je prošao, s vjetrom
Tuesday's gone, with the wind

Moje dijete je nestalo, s vjetrom
My baby's gone, with the wind

 

Vlak se kreće
Train roll on

Utorak je prošao
Tuesday's gone

 

Vlak se kotrlja
The train roll on

Mnogo milja od mog doma, vidite
A many miles from my home, see I'm

Jahnem svoj blues daleko, da
I'm riding my blues away, yeah

 

Pa utorak, vidiš
Well Tuesday, you see

Oh, morala je biti slobodna, ali Bože
Oh, she had to be free, Lord but

Nekako moram nastaviti, Lordy
Somehow I got to carry on, Lordy

 

Utorak je prošao, s vjetrom
Tuesday's gone, with the wind

Utorak je prošao, s vjetrom
Tuesday's gone, with the wind

Utorak je prošao, s vjetrom, oh
Tuesday's gone, with the wind, oh

Moje dijete je nestalo, s vjetrom
My baby's gone, with the wind

 

Vlak, kotrljaj se, ooh
Train, roll on, ooh

 

Jer moje bebe više nema
'Cause my baby's gone

Jašem svoju blues bebu
I'm riding my blues babe

Pokušavam voziti svoj blues
Trying to ride my blues

Voziti se vlakom
Ride on train

Voziti se vlakom
Ride on train

Vozi moj blues, dušo
Ride my blues, babe

Vrati mi se, dušo
Come back to me, babe

Vrati mi se, o, vlak
Come back to me, oh, train

 

Lagano klizeći na lepršavim, snenim zvucima gitare i klavira, glasom prepunim sete Tuesday’s Gone priča priču o naratoru i ostavljenoj ljubavi, dugom i usamljeničkom putovanju kroz život. Dok razmišlja o prošlosti (na emotivnim virovima naglašenim moćnim gitarskim deonicama) narator priznaje da je njegova ljubavnica otišla i da mora nastaviti sam. Protagonista priče  je u vozu, ostavljajući svog romantičnog partnera iza sebe. Nije siguran kuda ide, ali želi da bude ostavljen sam. On peva o tome kako je utorak nestao sa vetrom i kako je i njegova mala, Tuesday, takođe nestala sa vetrom. Vozi se vozom da bi pokušao da zaboravi svoj bluz i oprašta se od svog partnera dok se voz kreće dalje. On izražava svoju tugu što je morao napustiti, ali i svoju odlučnost da preživi teška vremena i nastavi dalje bez voljene Tuesday...

 

Vozi moj blues, dušo
Ride my blues, babe

Vrati mi se, dušo
Come back to me, babe

Vrati mi se, o, vlak
Come back to me, oh, train

 

Pesma Tuesday’s Gone jedna je od najlepših, najdirljivijih i najmelodičnijih rock balada, pesma koja nam prikazuje efemernu prirodu ljubavi i podseća na bol koji dolazi sa gubitkom voljene osobe... podseća na deo života duše zvani blues. Sjajnu, melanholičnu liriku prate jezivo bolni vokalni izraz maestralnog Ronnieja Van Zanta i gitara koja dira dušu, prostire se svojom hipersenzibilnom izražajnošću do u beskraj svih naših uzaludnih nadanja da se izgubljeno vreme i ljubav mogu jednog dana vratiti vozom zvanim blues...

 

Ko je makar jednom u životu iskreno patio zbog izgubljene ljubavi, ko je makar jednom u životu osetio snagu muzičkog izraza benda Lynyrd Skynyrd moći će shvatiti koju količinu lirskog zanosa, sete i unutrašnje lepote u sebi nosi Tuesday’s Gone dok lagano izgara na tihoj vatri ljubavi koja se gasi, odlazi vozom u nepovrat, znajući, uprkos svemu (prolaznosti svega) da se mora ići dalje, upravo onako kako to vetar čini -  nikad ne posustajući.

 

 

 

by Dragan Uzelac, oktobar 2023.

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar

Kraj Jima Morrisona