JIM MORRISON - Veran svom duhu

JIM MORRISON - Veran svom duhu
maj 2023.

nedjelja, 24. ožujka 2024.

ALLY VENABLE – Real Gone (2023.)

 ALLY VENABLE – Real Gone (2023.)

 


Muzika se oduvek koristila kao način izražavanja najdubljih i najsuptilnijih čovekovih osećanja i pričanja priča, ali nijedna to nije činila kao blues muzika. Blues je prošao dug put od svojih skromnih početaka; razvio se od služenja isključivo u verske svrhe do jednog od najpriznatijih muzičkih žanrova diljem sveta - ali njegova snaga još uvek snažno odjekuje među slušaocima širom sveta. Ovaj jedinstveni zvuk ne samo da pruža beg za mnoge ljude koji se bore s teškoćama ili gubicima, već služi da ih okupi u solidarnosti uprkos njihovim razlikama - povezujući ih kroz slična iskustva izražena kroz pesmu. Blues je bio i ostao svetionik nade u tami, oda otpornosti i snazi ​​u nevolji...

 

Blues i danas, nakon vek i po od vremena prapočetaka nastavlja da živi u nekom drugačijem, modernijem duhu i ruhu kroz masu istinskih sledbenika, posvećenika, gotovo vernika i muzičara kao što su naša Ana Popović, Joe Bonamassa,Taj Mahal, Bonnie Raitt (da pomenem samo neke od preživelih, mada je tu još uvek i veteran iz daleke 1936. Buddy Guy), Susan Tedeschi, Beth Hart, Jeff Healey band, Sue Foley, Samantha Fish, Joanna Conor, Shemekia Copeland, sestre Larkin Poe, Joanna Shaw Taylor i, junakinja priče koja sledi (priče o njenom petom albumu iako joj je tek 24 godine) – američka blues rock pevačica, autorka i eksplozivna gitaristkinja iz Teksasa – Ally Venable.

 

Pokušavam pisati o onome što mi se događa u životu ili pokušavam pisati o nečemu za šta znam da se drugi mogu poistovetiti. Svi mi prolazimo kroz stvari i u redu je imati osećaje o nečemu što se događa u vašem životu.

 

Ovo je priča o njenom albumu – Real Gone (2023.), ploči koja nadahnjuje svojom mladalačkom blues energijom i utire nove puteve, obasjane svetlošću, priči zvanoj blues music...

 

Texas, Louisiana
Texas, Louisiana

Odatle dolazimo
That's where we come from

Texas (da), Louisiana
Texas (yeah), Louisiana

Uvek u begu
Always on the run

Pa, tek sam na početku
Well, I'm just startin' out

Nikada nisam završio
I ain't ever done

 

Zdravo susede
Hey there neighbor

Uđi u ovu kuću
Get on in this house

Kao šećerna trska i kaktus
Like sugarcane and cactus

Oboje smo s juga
We're both from the south

 

Texas, Louisiana
Texas, Louisiana

Odatle dolazimo
That's where we come from

Texas, Louisiana
Texas, Louisiana

Tamo smo rođeni, mladi
We're born from there, young

Poznajem tamošnje farmere
I know farmers there

Ja sam sin siromaha
I'm a poor man's son

 

Volim Stevie Raya
Love Stevie Ray

Rikača takođe
The roarer too

Pojačaj prijatelju
Turn it up buddy

Ja ću svirati s tobom
I'm gonna jam with you

 

Texas, Louisiana takođe
Texas, Louisiana too

Odatle dolazimo
That's where we come from

Texas, Louisiana takođe
Texas, Louisiana too

Zajedno se zabavljamo
Together havin' fun

DJ mi je govorio
DJ used to tell me

Dve su ruke bolje od jedne
Two hands is better than one

 

Da, jeste, da, jeste
Yes he did, yes he did, yes he did

 

U par uvodnih, biografskih reči (o ovoj vrsnoj blues dami, velikoj nadi rodnog Teksasa koji je dao gitarističke velikane poput Johnnyja Wintera i Steveja Ray Vaughana, pre svih – da ne pominjem blues legende poput Blind Lemona Jeffersona, Huddieja Leadbettera(Leadbellyja), Lightning Hopkinsa, T-Bonea Walkera, Clarencea Gatemouth Browna...) moglo bi se reći sledeće:

 

Ally Venable rođena je 1999. u Kilgoreu, Texas. Počela je pevati u crkvi s četiri godine, a uzela je gitaru u ruke s 12 godina. S 13 je osnovala vlastiti bend i kroz rani uticaj Steviea Raya Vaughana uhvatila strast i čežnju za više u blues žanru. Rana izdanja njenih blues albuma: No Glass Shoes (2016.) i Puppet Show (2018.) pokrenula su njezinu bazu obožavaoca, radijske igre na lestvici i nekoliko East Texas Music Awards nagrada. Bile su to broj 2 Billboard Blues 2019. na lestvici sa albumom Texas Honey i rocking setovi na Rufinoj(naziv njene izdavačke kuće) turneji European Blues Caravan koja je podstakla na međunarodnom nivou.

 

Ally Venable je budućnost bluesa i crossover muzike američkog roots-rocka, pisala je tadašnja štampa o usponu nove američke muzičke nade.

 

Ono što je ućutalo mnoge muzičare tokom pandemije korona virusa, Ally Venable, tada u svojim 20-ima, izdala je još jedan album Blues Billboardove lestvice, Heart of Fire (2021.), koji je izazvao da piše ne samo o ljubavi, već i o nezaštićenoj iskrenosti osećaja boli. Na ovom sam albumu zaista želela stvoriti ton prevladavanja vaših borbi i ustrajanja kroz njih, objašnjavala je Ally. Mentor i istaknuti umetnik na ovom albumu, Kenny Wayne Shepherd, posuđuje svoje gitarističke veštine na pesmi XM Bluesvillea, Bring on the Pain. Godine 2022. Guitar World Magazine proglasio je Ally Vanable brojem 2 među 15 najboljih  mladih revolveraša zbog kojih je Gibson Les Paul ponovno cool, a dobila je i nagradu Road Warrior koju dodeljuju Independent Blues Music Awards. Uz Allynu vlastitu turneju u Americi i Evropi, njezin je bend podržavao Buddyja Guya i Kennyja Waynea Shepherda diljem SAD-a, kao i Colina Jamesa u Kanadi. Nastupala je kao istaknuta umetnica na Experience Hendrix Show u ACL Live u Moody Theatre u Austinu, Texas (rodnom mestu slavnog SRV).

 

Nakon svega, svih početnih uspeha i priznanja nesumnjivog talenta mlade američke umetnice, usledio je Venablein peti studijski album – Real Gone (24. mart 2023., Ruf records), u produkciji producenta dobitnika Grammyja, Toma Hambridgea, koje uključuje duet s kultnim Buddy Guyem (jednim od najvećih blues legendi u celokupnoj istoriji bluesa) i pesmu s moćnim gitaristom Joeom Bonamassom. Svojom snažnom blues gitarom, lepršavošću mladalačke energije i lepote, te čudesnim stilskim sjajem koji nalikuje legendarnoj blues divi Bonnie Raitt, Ally Venable u 42 muzičke minute albuma Real Gone svojim prepoznatljivim teksaškim rock vokalom i blues Gibson Les Paul gitarom donosi veoma moćno, autentično blues rock iskustvo, album sa 12 blistavih numera vrednih pažnje...

 

Blues je moj najbolji prijatelj
Blues is my best friend

I moj najgori neprijatelj takođe
And my worst enemy too

Blues je moj najbolji prijatelj
Blues is my best friend

I moj najgori neprijatelj takođe
And my worst enemy too

Ne bih to nikome poželela
I wouldn't wish it on nobody

Pogotovo ne tebi
Especially on you

 

Želiš biti moj ljubavnik, dušo
You wanna be my lover baby

Ima nešto što bi trebao znati
There's something you should know

Pa ti želiš biti moj ljubavnik
Well you wanna be my lover

Ima nešto što bi trebao znati
There's something you should know

Blues je moj najbolji prijatelj
Blues is my best friend

Nemoj reći da ti nisam rekla
Don't say I didn't tell you so

 

Oh, daću ti svu svoju ljubav
Oh I'll give you all my lovin

Na to se možeš osloniti
On that you can depend

Oh, volim te od početka
Oh I love you from the start

I gde moja priča završava
And where my story ends

Pa Gospod može biti moj pastir
Well the lord may be my shepherd

Ali blues je moj najbolji prijatelj
But the blues is my best friend

 

Uz malu pomoć ekipe: Tom Hambridge (bubnjevi), Kenny Greenberg (gitare), Tom MacDonald (bas), Moke Rojas (kčavijature), Max Abrams (saksofon), Steve Patrick (truba) i Rachel & Sarah Hambridge (prateći vokali), vođeni veštom rukom sjajnog producenta Toma Hambridgea (čoveka koji je sarađivao sa legendama poput Buddyja Guya i Susan Tedeschi), Ally Venable stvara dvanaest blistavih blues priča (njene gitarske žice oštro režu poput britkog brijača koji se zariva u emotivno, melanholično blues tkivo rodne Amerike, dok senzibilnim, glasnim žicama miluje dušu svakom iole osećajnom pokloniku muzike kada se dobar čovek oseća loše), uključujući i numere sa gostujućim gitarističkim znalcem Joeom Bonamasssom u numeri Broken & Blue (lepršava blues balada, kristalni, emotivni Allyin vokal, ukrašena Bonamassinom suptilnom solo deonicom koja uliva dodatnu uzvišenost i setu ovoj moćnoj blues priči, dajući joj lirsku notu), te poslednjim blues Mohikancem nekadašnje čikaške scene, jednom od poslednjih istinskih, mitskih blues legendi (rođenim u vreme kada je Robert Johnson, blues ikona radio svoje besmrtne snimke ispisujući blues mistiku) – Buddyjem Guyem u Texas, Louisiana (Buddy i Ally izbacuju olujnu blues melodiju - ukrašenu njihovim neizmerno dirljivim, lepršavim solo deonicama u središnjem delu pesme, koja slavi njihovo južnjačko nasleđe uz dodatni šmek koji nudi Allyina mladalačka poletna energija i šarm u kombinaciji sa Buddyjevim bogatim iskustvom i nepresušnom energijom veterana čija muzika decenijama ispisuje istoriju blues muzike. Način na koji Venable i Guy prebacuju jedno drugom uloge glavnog vokala i solo gitare napred-nazad pokazuje njihovu magičnu blues hemiju, stvarajući jednu energičnu, zapaljivu blues numeru koja pleni svojom melodijom, suptilnim vokalnim i gitarističkim solo deonicama, jednu od najboljih na albumu, kao i godini u kojoj je album nastao – a rekao bih i mnogo šire). Bila je to muzika za srce i dušu, savršen spoj tradicionalnog i modernog, gitarističko blues putovanje Teksasom i Luizijanom, emotivni overdose. Legendarni Buddy i preslatka Ally u 3 minuta prezentuju svu lepotu muzike, osećaja zvanog blues. Božanstveno iskustvo!

 

Naslovna numera Real Gone žestoko otvara vrata sveta Ally Venable, uvodeći nas ritmičnom, energičnom, čistokrvnom rokerskom gitarskom vožnjom, uz gruvajuću ritam sekciju koja gradi osnovu za uzletanje u ovaj sjajan album (goruće gitare uzdižu pesmu u zvučnu stratosferu). Dok gitara reži, cvili nošena wah-wah energijom pulsirajućeg rock and rolla vraćamo se zvukom, na tragu Jimija Hendrixa, u raskošni svet šezdesetih uživajući u jakim emocijama jarkih boja razigrane Ally Venable i njenog benda. Going home nastavak je prašnjavog teksaškog puta, lagano rolanje prožeto težim gitarskim zvukom (wah-wah pedala proizvodi britanski blues-rock zvuk koji odzvanja poput nekadašnjih legendarnih bendova Cream i Foghat)... Znatno manje inspirativna, Justfyin’ naznaka je kreativnih padova koji prožimaju ovaj album mlade američke blues rock nade, ukazujući na dugu i trnovitu stazu kojom mora da se prođe da bi se nesumnjivi talenat izbrusio, doneo sobom ujednačenije, zrelije plodove. Trenuci slabosti koji prate album vešto se nadograđuju kvalitetom zvuka, sviračkim umećem i harizmom, energijom koju zvuku ploče doprinose gostujući muzičari, već pomenute legende Buddy Guy i Joe Bonamassa. Broken & Blue, lepršava blues balada ukrašena gitarom pomenutog virtuoza Bonamasse upravo potvrđuje izrečeno. Pomenuta numera jedan je od kreativnih vrhunaca albuma, lepršavi sjaj Teksasa u jednom od svojih najliričnijih izdanja.

 

Don’t Lose Me divan je funky ugođaj, čvrste gitarske strukture i standardno razigrane ritam sekcije, plesnog ritma osenčenog setom i još jednom Allyinom lirskom solažom. Any Fool Should Know prelepa je balada koja lagano plovi ukrašena toplinom Allyinog nežnog vokala, jedna od numera koju krasi lirski gitarski feeling(numera koja uključuje glatki saksofon Maxa Abramsa i lelujavu trubu Stevea Patricka)... Ono što može biti esencijalni ukras albuma, ali i neka vrsta zam(er)ke jeste činjenica da Real Gone kulminira narednom, već pomenutom numerom – Texas, Louisiana, božanstvenom gitarskom vožnjom jugom Amerike urađenom sa tada skoro devedesetogodišnjim blues maestrom Buddyjem Guyom koji deluje nestvarno sveže, inspirativno, moćno... Bilo kako bilo, ova je numera noseća energija koja pokreće duh albuma, dajući dodatnu lepotu poletnoj Ally Venable kao nesumnjivom talentu i entuzijasti, nekome ko svim srcem uživa u svirci kojom odiše Real Gone. Kick Your Ass to samo potvrđuje – usporenog južnjačkog koraka, prelepe melodijske linije i snažnog gitarskog rollanja ona se nadovezuje na prethodni masterpiece tandema Venable-Guy.

 

Blues Is My Best Friend prikazuje Ally Venable u punom kreativnom i sviračkom sjaju, predstavljajući još jednu od nosećih pesama albuma (prepun močvarnih tekstura Mississippija). Blues dvanaestice, reske, eksplozivne gitare, teških tonova i Bonnie Raitt stilskog ugođaja dočarava najbolji gitarski rad albuma dostojan legendi američkog juga, rodnog Teksasa... Melodično, sneno, dirljivo rollanje uz sugestivan vokal daju ovoj pesmi jedinstven blues šmek, trag kojim bi mogla poći uzlazna karijera i kreativni naboj mlade autorke Ally Venable. Gone So Long uvodi album u završnu fazu (poslednje tri pesme) laganim, snenim tonovima, nežnim vokalom madam Venable (prigušen i melanholičan, Gone So Long putuje mekim, elegičnim tonovima na čijem je vrhu nežan, svilenkast glas Ally Venable, istovremeno strastven i čežnjiv). Glas koji sneno pluta na talasima obuzdane ritam sekcije i toplini zvuka Gibson Les Paula tka pretposlednju numeru – Hold My Ground, dok se iza ugla očekivanog pojavljuje furiozna Two Wrongs zatvarajući pun krug blues priče vatrenim gitarskim zvukom koji praši nepreglednim prostranstvima Teksasa, uronjena u duh bogate tradicije. Zasićen pikantnim, sirovim, divljim bluesom, album Real Gone proteže se od prljave srdačnosti do boogie-woogieja prožetog gospelom. Duh Bonnie Raitt & Stevie Ray Vaughana je sve vreme tu... skrivajući unutar moćnih riffova Ally Venable blues snove još jedne teksaške dive, neukrotive Janis Joplin...

Album Real Gone Ally Venable je impresivan prikaz neospornog talenta moćne blues rock gitaristkinje i autorke novog stoleća. Njezin rad na gitari je impresivan jer pokriva različite stilove kako bi nam isporučila svaki komad s vlastitim jedinstvenim zvukom. Ako ni to nije dovoljno, njezin mišićavi vokal dovoljno je snažan da artikulisano isporuči srceparajuće tekstove na emocionalno zaraznom nivou. Sve u svemu, to je snažan album s dvanaest izvrsnih pesama.

Ne možeš izbrisati štetu koju si napravio
Postoji cena koju plaćaš kada nekoga povrediš...

 

Šta reći za sam kraj ove blues priče, prikaza jednog kvalitetnog albuma?

 

BLUES je bezvremenski žanr muzike koji već stolećima osvaja publiku. Blues je jezik emocija, način povezivanja s onim što znači biti ČOVEK. Od tužnih stihova do melodija koje diraju dušu, postao je sastavni deo našeg zajedničkog ljudskog iskustva. Svi se možemo povezati s emocijama izraženim u ovom klasičnom stilu muzike - to je oblik povezanosti koji nas spaja i daje nam osećaj pripadnosti. Album Real Gone božanstvene, prelepe Ally Venable svojom unutrašnjom lepotom, zvukom, emocijom, lirikom i energijom nepobitno potvrđuje navedene činjenice, dok svojim dahom pokreće jedra neke nove blues odiseje, nekog novog puta ka nama samima u potrazi za ljubavlju, čistotom emocija koje raduju dušu. Nothing but the blues...

 

by Dragan Uzelac, mart 2024.

Nema komentara:

Objavi komentar

Kraj Jima Morrisona