JIM MORRISON - Veran svom duhu

JIM MORRISON - Veran svom duhu
maj 2023.

nedjelja, 24. ožujka 2024.

KARMA POLICE (OK COMPUTER, 1997.) BY RADIOHEAD

KARMA POLICE (OK COMPUTER, 1997.) BY RADIOHEAD

 


Poreklom iz Oxfordshirea, engleski bend Radiohead učvrstio se kao jedan od najinovativnijih i najuticajnijih muzičkih bendova. Bend je nastao osamdesetih godina prošlog veka za vreme školovanja članova pod nazivom On a Friday, a započeo je kao rock bend. Iako su imali višestruke različite uticaje - poput jazza i filmske muzike - u početku su postavljeni uz druge izvođače u onome što se obično naziva britpop. Nakon što su postigli skroman uspeh sa svojim grungy debitantskim albumom, Pablo Honey iz 1993., razvili su svoj zvuk i teme na svom drugom albumu, The Bends iz 1995. Ovaj je album doneo nove i bolje stvari koje dolaze, s većom upotrebom klavijatura i gotovo eteričnom atmosferom.

 

Usledio je potom njihov treći, ispostaviće se presudni album – OK Computer (1997.), koji je imao mnogo veću dubinu lirskih tema i zvuka od svojih prethodnih pokušaja. Produciran od strane dugogodišnjeg saradnika Nigela Godricha, bend je u svoj zvuk ugradio nove i fascinantne elemente, poput sintisajzera, orkestralnih aranžmana i prikupljenih uticaja avangardne, ambijentalne i elektronske muzike. Među najistaknutijim uticajima mogli bi biti nemački favoriti Krautrocka - grupa CAN, velikan jazza Miles Davis, pionir američkog drum ’n’ bassa DJ Shadow. Dok je muzika proizvedena za ovaj album, koju su zagovarali prodorni riffovi gitariste Johnnyja Greenwooda, bila revolucionarna, ni snaga njegovih tekstova ne može se podceniti. Napisao ih je pevač i gitarista Thom Yorke, a dosegli su nove dubine u temama kao što su društvena izolacija, kapitalizam, konzumerizam, politika i život u kasnom 20. stoleću. Kako je dosegao prvo mesto na lestvicama prodaje, prvi put za bend, nekoliko ga je muzičkih kuća hvalilo kao jedan od najboljih albuma te godine, a kasnije će ga smatrati jednim od najboljih albuma svih vremena.

 

Treći album Radioheada promenio je ono što se očekivalo od rock albuma. Sledi evoluciju eksperimentalnih britanskih pop albuma poput The Dark Side of the Moon i Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Kad su izdali OK Computer 1997., promenili su se iz benda koji je napisao pesmu Creep u nove Beatlese ili Pink Floyde (pažljivo poslušajte vokal i zvuk klavira u pesmi Karma Police koji neodoljivo sećaju na izvedbu Johna Lennona u pesmi Sexy Sadie Beatlesa sa njihovog kultnog White albuma). Gitarista benda Johnny Greenwood istakao je kako je tehnologija oduvek postojala. Klavir je, na primer, vrsta tehnologije slična računaru ili sintisajzeru. Greenwood je rekao da koristi sve alate za komponovanje muzike, a Radiohead je prihvatio stare i nove tehnologije kako bi komponovao album distopijskih tema o mašinama koje preuzimaju kontrolu.

 

Karma Police bila je jedna od najjednostavnijih pesama na albumu OK Computer (objavljena kao drugi singl sa albuma, jedna od najmelodičnijih numera obojena zvukom klavira i glasom Thoma Yorkea), proizašla iz šale unutar benda, kako je to objasnio gitarista Johnny Greenwood:

 

Karma Police bila je fraza benda neko vreme na turneji - kad god se neko ponašao na posebno usran način, rekli bismo: Policija karme uhvatiće ga pre ili kasnije. Ali ne radi se o osveti, samo o tome da budete zadovoljni svojim ponašanjem.

 

Kao i kod mnogih pesama Radioheada, Karma Police ostavlja prostora za tumačenje kada je u pitanju njezino ukupno značenje. Veoma emotivno ponavljanje stihova For a minute there, I lost yourself sugeriše  trenutke sumnje u sebe, zbunjenosti ili čovekovog gubitka smera. Prikazuje ranjivo stanje, stanje u kojem se pripovedač oseća odvojeno od sebe ili svoje okoline. Izraz policija karme može se posmatrati kao metafora za posledice nečijih postupaka koji ih sustižu. Podrazumeva osećaj odgovornosti i podseća nas da naši postupci imaju posledice, bile one pozitivne ili negativne. Stihovi Radioheada često sadrže introspektivne i egzistencijalne teme, a Karma Police nije ništa drugačija. Ponavljani stihovi i iskrivljeni vokali stvaraju osećaj nelagode, naglašavajući nelagodu i sumnju u sebe koju oseća pripovedač. Neodoljiva melodija i sirovi vokal Thoma Yorkea izazivaju osećaj melanholije i neizvesnosti. U trenucima lične introspekcije ili kada se suočite s izazovnim situacijama, ova pesma deluje kao utešni pratilac. Podseća nas da je u redu povremeno se osećati izgubljeno ili odvojeno i da samorefleksijom i prihvatanjem možemo pronaći put natrag.

 

Karma police, arrest this man

He talks in maths

He buzzes like a fridge

He's like a detuned radio

 

Karma police, arrest this girl

Her Hitler hairdo is

Making me feel ill

And we have crashed her party

 

This is what you get

This is what you get

This is what you get when you mess with us

 

Karma police

I've given all I can

It's not enough

I've given all I can

But we're still on the payroll

 

This is what you get

This is what you get

This is what you get when you mess with us

 

And for a minute there, I lost myself, I lost myself

Phew, for a minute there, I lost myself, I lost myself

 

For for a minute there, I lost myself, I lost myself

Phew, for a minute there, I lost myself, I lost myself

Kultna pesma Radioheada Karma Police jeziva je melodija koja istražuje dubine ljudske psihe i istražuje teme pravde, kontrole i posledica naših postupaka. Svojim zagonetnim tekstovima i očaravajućom muzikom (atmosferski neodoljivo sećajući na već pomenute Beatlese) dotiče se različitih pojmova koje često zanemarujemo u svakodnevnom životu. Na dubljem nivou, Karma Police istražuje ranjivost naše ljudske prirode. Podseća nas da iako pokušavamo kontrolisati svoje živote i svet oko sebe, još uvek smo osetljivi na vlastite mane i posledice svojih postupaka. Podstiče nas da budemo svesni uticaja koji imamo na druge i podstiče nas da preuzmemo odgovornost za svoja dela. Karma Police je mnogo više od puke pesme - to je duboko istraživanje ljudskog stanja. Sa svojim stihovima koji podstiču na razmišljanje, podstiče na razmišljanje o temama pravde, kontrole, ličnog identiteta i iskušenja. Remek-delo Radioheada služi kao snažan podsetnik da uvek razmotrimo posledice svojih postupaka i da težimo svetu u kojem vladaju sklad i empatija.

Karma potiče iz hinduizma i budizma, baveći se etičkim posledicama koje određuju prirodu budućeg postojanja osobe. Ne razlikuje se od hrišćanske pretnje paklom za grešnike. Karma i pakao su nadprirodne posledice ljudskih zlih postupaka. Rešenje Karme donosi mir u svet koji je često nepravedan. Ljudi traže red, a većini je uznemirujuće i nezamislivo misliti da svemir ne mari za pravdu. Decenijama su političari i borci za građanska prava ponavljali poznati citat dr. Martina Luthera Kinga Jr. o luku moralnog svemira koji se savija prema pravdi. Međutim, većina vođa koji posuđuju citat podsećaju javnost da je potrebno delovati jer se luk neće saviti sam od sebe, opovrgavajući koncept karme, a istovremeno zadržavajući svoj sentiment netaknutim. 

U filozofskoj dimenziji Radioheada, policija se bavi posledicama karmičkog mehanizma. Karma (sudbinska) policija. Žanješ šta si posejao. Verovatno ono što zaslužuješ. Verovatno je sve to već napisano, odavno pre nas zapisano... tamo negde, na nebesima... Ili možda nije... Karma policija počinje stihovima: Karma policija, uhitite ovog čovjeka / On govori matematiku, zuji kao frižider. Ovi zagonetni stihovi vas odmah privlače, izazivajući osećaj misterije i intrige. Kroz celu pesmu, glavni vokal Thom Yorke svojim jezivim govorom i turobnim tonom stvara atmosferu očaja i nelagode. Jedna interpretacija stihova sugeriše da je Karma Police kritika onih koji zloupotrebljavaju svoju moć, posebno na položajima vlasti. Ponavljani refren: Ovo ćete dobiti kad se petljate s nama, čini se da naglašava posledice takvih postupaka. Kao da Radiohead poziva karmu, ili prirodni poredak stvari, da uskoči i ispravi nepravde koje su počinili oni koji su nadležni.

Karma policija
Uhitite ovog čovjeka
On govori matematiku
Zuji kao frižider
On je kao deštimirani radio

Za Thoma Yorkea ovo je pitanje, ova situacija od koje ne možemo pobeći, nekako zabavna. Nešto što može uravnotežiti stvari i, na neki način, boriti se protiv moći. Uzrokujete li štetu? Vratiće vam se. Ova vrsta egzistencijalizma nije novost u karijeri Radioheada (setite se samo lažnih plastičnih stabala ). To je pomalo poput Orwellove psihopolitike iz 1984 .: ako imaš loše misli, uhapsiću te; ako imaš lošu karmu, uhapsiću te. Radiohead kroz celu pesmu koristi živopisne slike kako bi preneo svoju poruku. Stih: Na minutu tamo, izgubio sam se, sugeriše borbu za održavanje osećaja identiteta i integriteta pred nepravednim svetom (ili pak sudbinom?). Govori o osećaju bespomoćnosti i razočaranja koji mnogi od nas doživljavaju kad se suoče s korupcijom i nejednakošću.

Beži li čovek od vlastite sudbine?

Karma policija
Dao sam sve što sam mogao
Nije dovoljno
Dao sam sve što sam mogao
Ali još uvijek smo na platnom spisku

Beži li od automobila koji će ga pratiti svuda kroz život, već zacrtanom stazom? Pobeđuje li čovek vlastitu sudbinu? Možemo li zaista bilo šta sam odlučiti ili je auto (sudbine) već znao za curenje ulja i mogućnost da se osveta dogodi?

Karma Police je pesma koja nadilazi puku zabavu, jedan od dvanaest bisera vanvremenog albuma OK Computer, ploče koja je obeležila devedesete godine prošlog veka… i istoriju rock and rolla uopšte (promenivši zauvek tok moderne muzike, pre svega Britpop scene). Njeni duboki stihovi i proganjajuće melodije izazivaju širok raspon emocija i nadahnjuju slušaoce da preispitaju vlastita uverenja i vrednosti. Služi kao snažan podsetnik da pravda i odgovornost nisu puke želje, već ključni elementi pravednog i harmoničnog društva. Podsetnik da sudbina koja se nadvija nad čovekom od njegovog postanja do simboličkog kraja ipak nije baš tako svemoćna. To je pesma koja podstiče čoveka na razmišljanje i nabijena je jakim, lennonovskim emocijama. Služi kao podsetnik da čak i u trenucima sumnje u sebe, izgubljenosti i zbunjenosti možemo pronaći utehu u činu samorefleksije i odgovornosti. Karma Police nesumnjivo je zadivljujuće muzičko delo koje poziva na introspekciju i samoistraživanje.

Policijo karme, uhitite ovog čovjeka

On govori u brojevima

On bruji poput hladnjaka

On je kao raštimani radio

 

Policijo karme, uhitite ovu djevojku

Njena hitlerovska frizura

Čini me pakostnim

A mi smo upali na njezin tulum

 

To vam se dogodi kad se petljate s nama

 

Policijo karme, dao sam sve od sebe

To nije dovoljno

Dao sam sve od sebe

Ali mi smo i dalje na tvom platnom spisku

 

To vam se dogodi kad se petljate s nama

 

Na trenutak ondje, ja sam se izgubio

Pih, na trenutak ondje, ja sam se izgubio

 

 

by Dragan „Karizmatik“ Uzelac, februar 2024.

 

Nema komentara:

Objavi komentar

Kraj Jima Morrisona